Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw - charakterystyka problemu

Tytuł:
Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw - charakterystyka problemu
Autorzy:
Żary-Sikorska, Ewa
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
odpady
biogaz
kompostowanie
przemysł rolno-spożywczy
rozwój zrównoważony
waste
biogas
composting
agri-food industry
sustainable development
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Odpady z przetwórstwa owoców i warzyw stanowią znaczący problem środowiskowy i gospodarczy. Każdego roku globalnie marnuje się około 1,3 miliarda Mg żywności z czego znaczna część pochodzi z przetwórstwa owoców i warzyw. W Europie odpady te mogą stanowić do 30% całego strumienia odpadów poprodukcyjnych. W Polsce jest to szacunkowo od 5 do 9 mln Mg/rok. Odpady te pochodzą głównie z przetwórstwa ziemniaków, jabłek i buraków cukrowych. Skuteczne zarządzanie odpadami, poprzez wytwarzanie z nich biogazu i kompostu, przynosi korzyści ekologiczne i ekonomiczne, zmniejsza emisje gazów cieplarnianych oraz poprawia jakość gleby. Ponadto, wykorzystanie odpadów do produkcji wartościowych produktów, takich jak nawozy i dodatki do żywności, może zwiększyć przychody przemysłu rolnospożywczego. W artykule dokonano analizy dostępnych metod zagospodarowania odpadów z przetwórstwa owoców i warzyw oraz ich rzeczywistego zastosowania.
Fruit and vegetable processing waste represents a significant environmental and economic issue. Globally, around 1.3 billion tons of food are wasted each year, a substantial portion of which comes from fruit and vegetable processing. In Europe, this waste can account for up to 30% of the entire stream of post-production waste. The estimate ranges from 5 to 9 million tons per year in Poland. This waste mainly originates from the processing of potatoes, apples, and sugar beets. Effective waste management, through the production of biogas and compost, brings ecological and economic benefits, reduces greenhouse gas emissions, and improves soil quality. Moreover, using waste to produce valuable products, such as fertilizers and food additives, can increase the revenue of the agri-food industry. This article analyzes the available methods for managing fruit and vegetable processing waste and their practical application.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies