Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Durability evaluation of bridge structure: comparison between analitical approach and experimental investigations

Tytuł:
Durability evaluation of bridge structure: comparison between analitical approach and experimental investigations
Autorzy:
Gwoździewicz, P.
Midro, M.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
carbonation
corrosion
maintenance
service life
karbonatyzacja
korozja
konserwacja
czas użytkowania konstrukcji
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper is focused on the problem of durability of RC structure exposed to typical ambient conditions for bridges. The causes and degradation processes of the structures, mechanisms of concrete carbonation and chloride penetration are described. The theoretical model which allows for the prognosis of all changes affecting construction safety in time is presented. The findings of the theoretical analysis are compared with the results of the experimental research of a viaduct in a state of an advanced degradation as well as the material samples taken from it.
Niniejszy artykuł poświęcony jest zagadnieniu trwałości konstrukcji. Opisano w nim przyczyny i procesy degradacji obiektu, mechanizmy karbonatyzacji betonu i penetracji chlorkowej. Przedstawiono model teoretyczny pozwalający prognozować przebieg zmian bezpieczeństwa konstrukcji w czasie. Wyniki analizy teoretycznej porównano z rezultatami badań doświadczalnych obiektu mostowego w zaawansowanym stadium degradacji i pobranego materiału.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies