Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania eksperymentalne niektórych parametrów termodynamicznych materiałów magazynujących ciepło PCM za pomocą różnicowej kalorymetrii skaningowej DSC

Tytuł:
Badania eksperymentalne niektórych parametrów termodynamicznych materiałów magazynujących ciepło PCM za pomocą różnicowej kalorymetrii skaningowej DSC
Autorzy:
Ksionek, D.
Rosiński, M.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
PCM
magazynowanie ciepła
przemiana fazowa
wosk pszczeli
octan sodu
topnienie
krzepnięcie
heat storage
phase change
beeswax
sodium acetate
melting
solidification
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na bazie materiału ulegającego przemianom fazowym – PCM, można zbudować magazyn ciepła wykorzystywany w instalacjach sanitarnych np. w instalacji ciepłej wody użytkowej. Właściwe działanie takiego zasobnika ciepła zależy przede wszystkim od stabilności termodynamicznej przemian fazowych użytego materiału. W artykule przedstawiono i scharakteryzowano metodę różnicowej kalorymetrii skaningowej DSC (ang. DSC - differantial scanning calorimetry), którą wykorzystano do określenia entalpii przemian fazowych badanych substancji (topnienia i krzepnięcia) oraz do wyznaczenia wartości temperatury tych przemian. Badaniom poddano dwie substancje należące do różnych grup materiałów PCM, a mianowicie wosk pszczeli, jako materiał reprezentujący grupę wosków oraz octan sodu zaliczany do hydratów. Otrzymane wyniki poddano analizie, której wnioski przedstawiono w podsumowaniu.
This paper presents and characterises differential scanning calorimetry (DSC) technique, which was used to determine enthalpy of phase changes of tested substances () and to determine temperature of such changes. The tests covered two substances from various phase-change material (PCM) categories. These included beeswax representing wax category and sodium acetate falling into hydrate category. The test results were analysed and the findings were presented in the recapitulation.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies