Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Controlled free radical polymerization of methacrylates containG carbazole and cumarin pendant groups

Tytuł:
Controlled free radical polymerization of methacrylates containG carbazole and cumarin pendant groups
Autorzy:
Pisarek, U.
Galica, M.
Bogdał, D.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
atom transfer radical polymerization
microwave irradiation
carbazole
coumarin
copolymer
luminescence
polimeryzacja rodnikowa z przeniesieniem atomu
promieniowanie mikrofalowe
karbazol
kumaryna
kopolimery
luminescencja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This paper presents the results of synthesis copolymers based on 2-(9-carbazolyl)ethyl methacrylate (CEM) and 7- (diethylamino)coumarin-3-carboxylic acid 2-(methacryloyloxy) ethyl ester (MK) using ATRP technique. The reactions were carried out both under conventional and microwave conditions. Various activations system with organic ligand 1,10-phenanthroline monohydrate were tested. Obtained polymers were characterized by GPC and UV-VIS techniques.
W artykule przedstawiono wyniki reakcji kopolimeryzacji monomerów: metakrylanu 2-(9-karbazolilo) etylu (CEM) i 7-(dietyloamino)-3-(metakroilooksyetoksy)karbonylokumaryny. (MK). Syntezę kopolimerów przeprowadzono techniką ATRP w warunkach ogrzewania konwencjonalnego jak również pod wpływem promieniowania mikrofalowego. Testowano różne układy inicjujące z monohydratem 1,10-fenantroliny, stanowiącym ligand organiczny. Dla uzyskanych kopolimerów wykonano analizę GPC i UV-VIS.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies