Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Investigation of the effects of machining parameters on cutting conditions during orthogonal turning of austenite stainless steel

Tytuł:
Investigation of the effects of machining parameters on cutting conditions during orthogonal turning of austenite stainless steel
Autorzy:
Kónya, Gábor
Takács, János
Miskolczi, István
Kovács, Zsolt F.
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
Taguchi orthogonal turning
cutting forces
cutting temperature
chip morphology
tool wear
toczenie Taguchiego
toczenie ortogonalne
siły tnące
temperatura cięcia
morfologia chipa
zużycie narzędzia
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The 1.4306 austenite stainless steel has been prominently utilized as a material in the automotive and aerospace industry. Considerable interest has been garnered in the machinability of stainless steel owing to its high strength and poor thermal conductivity. The aim of this study is to ascertain the influential cutting parameters, specifically the cutting speed and feed rate, on cutting forces, cutting temperature, and chip evaluation. Thus, austenite stainless steel was subjected to free-cutting using a carbide recessing tool under dry conditions. The principle of measuring cutting temperature, a complex procedure due to varying thermal homogeneity, was elucidated. For the turning experiments in ques-tion, the standard Taguchi orthogonal array L9 (32), featuring two factors and three levels, was employed. The experimental results were analyzed using MiniTab 17 software. The findings reveal a substantial effect of feed rate on cutting force, cutting temperature, and chip evaluation. The highest cutting force and cutting temperature were observed at a feed rate of 0.15 mm/rev. Conversely, the cutting force was minimized at a cutting speed of 100 m/min, indicating potential for increasing the cutting speed. The augmentation of feed rate led to chip compression and discoloration, attributed to elevated cutting force and a larger chip cross-section that efficiently dissipates heat from the cutting zone.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies