Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Small - Angle X-Ray Scattering (SAXS) Studies of the Structure of Starch and Starch Products

Tytuł:
Small - Angle X-Ray Scattering (SAXS) Studies of the Structure of Starch and Starch Products
Autorzy:
Pikus, S.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
starch
SAXS
starch products
review
skrobia
produkty skrobiowe
recenzja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this short review, the possibilities of using the small-angle X-ray scattering (SAXS) method in studies of native starch and starch products are presented. The paper presents two approaches, which can be used to analyse the SAXS data for native starch as well as for example interpretations of SAXS results. We describe two models of changes in starch structure, which take place during deep freezing and gelatinisation. The possibilities of using the SAXS method for studying starch products structure are also presented. A more detailed analysis of the SAXS method possibilities for examining bread and extrudates was made.
W publikacji przedstawiono krótki przegląd możliwości stosowania metody małokątowego rozpraszania promieni rentgenowskich (SAKS) w badaniach skrobi natywnej i produktów skrobiowych. W pracy zaprezentowano dwa podejścia, które mogą być stosowane w analizie danych SAXS dla skrobi natywnej oraz przytoczono przykłady interpretacji wyników SAXS. Szczegółowo opisano dwa modele zmian zachodzących w strukturze skrobi podczas głębokiego zamrażania. Przedstawiono również możliwości metody SAXS w badaniach struktury produktów skrobiowych. Bardziej szczegółową analizę możliwości metody SAXS wykonano dla chleba i ekstrudatów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies