Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Investigation of hybrid fractional q-integro-difference equations supplemented with nonlocal q-integral boundary conditions

Tytuł:
Investigation of hybrid fractional q-integro-difference equations supplemented with nonlocal q-integral boundary conditions
Autorzy:
Alsaedi, Ahmed
Ahmad, Bashir
Al-Hutami, Hana
Alharbi, Boshra
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
q-difference equation
Riemann-Liouville q-derivative
q-integral
nonlocal boundary conditions
existence
fixed point
pochodna ułamkowa Riemanna-Liouville'a
nielokalny warunek brzegowy
istnienie
punkt stały
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this article, we introduce and study a new class of hybrid fractional q-integro-difference equations involving Riemann-Liouville q-derivatives, supplemented with nonlocal boundary conditions containing Riemann-Liouville q-integrals of different orders. The existence of a unique solution to the given problem is shown by applying Banach’s fixed point theorem. We also present the existing criteria for solutions to the problem at hand by applying Krasnoselskii’s fixed point theorem and Leray-Schauder’s nonlinear alternative. Illustrative examples are given to demonstrate the application of the obtained results. Some new results follow as special cases of this work.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies