Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uaktywnianie pyłów lessowych rejonu Rzeszowa popiołami z niewielką ilością cementu

Tytuł:
Uaktywnianie pyłów lessowych rejonu Rzeszowa popiołami z niewielką ilością cementu
Autorzy:
Jaremski, Jan
Gryz, Grzegorz
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
popiół lotny
stabilizacja gruntu
mechanika gruntów
fly ash
soil stabilization
soil mechanics
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań nad wykorzystaniem popiołów lotnych z EC Rzeszów do poprawy właściwości geotechnicznych gruntów lessowych. Opisane badania polegały na określeniu parametrów wytrzymałościowych mieszanin popiołowo-pyłowych uaktywnionych niewielką ilością cementu. Zarejestrowano znaczną poprawę tych parametrów, a uzyskane wartości są bliskie, niekiedy zaś wyższe od minimalnych wymaganych przez branżowe normy drogowe.
Results of investigations, concerning application of the Rzeszów Heat and Power Station fly ashes to improve geotechnical properties of loess soils, have been presented in the paper. Described investigations consisted in determination of strength parameters of silt-ash mixtures activated with small amount of cement. Significant improvement of these parameters was registered and obtained values were close to or sometimes higher than the values required by road engineering standards.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies