Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The friction in rod forward and backward micro extrusion

Tytuł:
The friction in rod forward and backward micro extrusion
Autorzy:
Piwnik, J.
Mogielnicki, K.
Gabrylewski, M.
Baranowski, P.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
mechanical property
microforming
microextrusion
friction shear factor
FEM simulation
właściwości mechaniczne
mikroformowanie
symulacja MES
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Micro parts are increasingly applied in industry because of the trend to miniaturization every day devices. Microforming is a method of manufacturing metal micro elements using a plastic treatment. This kind of production ensures high productivity, shapes and dimensions repeatability and good surface quality. Size effect connected with small dimensions affects changes in treatment processes of micro parts. While forming in micro scale, surface roughness is size independent and does not decrease with decreasing detail dimensions. The article presents schemas for forward and backward extrusion of metal rods. Using FEM, tool’s roughness as a triangle wave has been assumed, taking into account thereby size effect. Influence of roughness on extrusion forces by comparison with traditional flat tools and constant friction shear factor m has been specified. Impact of roughness caused growth of extrusion forces while forward extruding. On the contrary, backward extrusion ensured stable required forces, regardless of a surface structure.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies