Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości optyczne kryształów występujących w miodzie pszczelim

Praca stanowi próbę opisu właściwości optycznych kryształów powstających w trakcie krystalizacji w miodzie pszczelim. Badania prowadzono wykorzystując interferometrię birefrakcyjną w polu prążkowym. W wyniku pomiarów stwierdzono, że wszystkie kryształy występujące w miodzie pszczelim wykazują dwójłomność optyczną o charakterze dodatnim. Wyznaczono położenie osi optycznej, mikrokryształów oraz wartość dwójłomności optycznej, nadzwyczajnego i zwyczajnego współczynnika załamania światła.
An attempt was made to describe the optical characteristics of the crystals arising at granulation of bee honey. Birefractional interferometry in the striated field was applied in the tests. The measurement results proved that all the crystals appearing in bee honey were characterized by optical birefringence of positive nature. The orientation of microcrystal optical axis, the value of optical birefringence as well as simple and extraordinary light refraction coefficients were determined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies