Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Identyfikacja stopnia rozwoju pleśni z rodzaju Aspergillus w substancji biologicznej przy wykorzystaniu emisji fotonowej

Tytuł:
Identyfikacja stopnia rozwoju pleśni z rodzaju Aspergillus w substancji biologicznej przy wykorzystaniu emisji fotonowej
Autorzy:
Miernik, Anna
Łopatka, Aneta
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
emisja fotonowa
pleśnie
Aspergillus
photon emission
molds
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Ludzkość od wieków dotyka szkodliwe działanie metabolitów pochodzenia pleśniowego, czego sutkiem są zatrucia spowodowane spożyciem zapleśniałej żywności czy pasz. Do najbardziej szkodliwych metabolitów grzybowych zalicza się mykotoksyny [3]. Grzyby pleśniowe to mikroorganizmy należące do królestwa grzybów, wytwarzające strzępki jako wielojądrowe komórki, tworzące grzybnię. Grzyby z rodzaju Aspergillus mogą powodować niektóre choroby u ludzi. W Polsce prowadzono badania z wykorzystaniem zjawiska ultra słabej emisji fotonowej, oceniające jakość produktów spożywczych, w trakcie których zaobserwowano, że istnieje praktyczna możliwość różnicowania materii organicznej pod względem stopnia emisji fotonów. Celem badań było określenie wielkości i struktury emisji fotonów wybranych substancji biologicznych tj. owoców egzotycznych w trakcie ich degradacji, generowanych przez pleśń Aspergillus, której stopień ekspansji określono na podstawie liczby zarodników zidentyfikowanych na powierzchnia owoców w kontrolowanych warunkach. Stwierdzono korelację między stopniem degradacji materii organicznej, liczbą zarodników a liczbą emitowanych fotonów. Możliwe jest określenie stopnia degradacji komórek biologicznych na podstawie analizy fotonowej, co daje nową metodę pomiarową nie wykorzystywaną w żadnym systemie kontroli jakości produktu.
For centuries, mankind has been affected by the harmful effects of mold metabolites, resulting in poisoning caused by the consumption of moldy food or feed. The most harmful fungal metabolites include mycotoxins [3]. Molds are microorganisms that belong to the kingdom of fungi. Fungi of the genus Aspergillus can cause some human diseases [1]. In Poland, research was conducted using the phenomenon of ultra-weak photon emission, assessing the quality of food products, during which it was observed that there is a practical possibility of differentiating organic matter in terms of the degree of photon emission [5]. The aim of the study was to determine the size and structure of photon emission of selected biological substances, i.e. exotic fruit during their degradation, generated by Aspergillus mold, the expansion degree of which was determined on the basis of the number of spores identified on the fruit surface under controlled conditions. There was a correlation between the degree of degradation of organic matter, the number of spores and the number of emitted photons. It is possible to identify the degree of degradation of biological cells on the basis of photon analysis, which gives a new measurement method not used in any product quality control system.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies