Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stale zlewne o podwyższonej wytrzymałości w starych mostach kolejowych

Tytuł:
Stale zlewne o podwyższonej wytrzymałości w starych mostach kolejowych
Autorzy:
Hołowaty, J.
Wichtowski, B.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
stal zlewna
wytrzymałość podwyższona
most kolejowy
konstrukcja
stan techniczny
właściwości
cast steel
higher strength
railway bridge
structure
technical condition
properties
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W czasie rutynowych badań materiałowych stalowych mostów kolejowych zbudowanych w 1875 r. stwierdzono, że pięć konstrukcji zostało wykonanych ze stali zlewnych o podwyższonej wytrzymałości. W sposób ogólny scharakteryzowano badane mosty i ich stan techniczny. Przedstawiono wyniki badań chemicznych i wytrzymałościowych stali. Mogą być one wykorzystane przez ekspertów oceniających podobne gatunki stali, jak i w przewidywaniu zachowania się nowych mostów wykonanych ze stali S355 zalecanej przez Eurokod.
During the routine testing of cast steel in railway bridges built in 1875 it was discovered that five bridge structures were manufactured from higher strength cast steels. The bridges and their technical condition are shortly outlined. The results of chemical and mechanical tests are presented. They may be used by experts in assessing of steel structures made of similar steel grades, as well as in forecasting of their behavior in new bridges made from structural steel S355 recommended by Eurocode.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies