Tytuł pozycji:
Bakterie z rodzaju Bacillus – charakterystyka, korzyści i zagrożenia płynące z ich wykorzystania
Wśród bakterii z rodzaju Bacillus jedynie B. anthracis i B. cereus są gatunkami silnie patogennymi dla ludzi i zwierząt. Natomiast status GRAS i zdolność dużej liczby gatunków bakterii Bacillus do wytwarzania związków aktywnych wobec patogenów przenoszonych przez żywność, pozwalają sądzić, że metabolity przez nie wytwarzane można by stosować w produkcji żywności. W niniejszym artykule scharakteryzowano rodzaj bakterii przetrwalnikujących Bacillus, a także wybrane gatunki patogenne (wraz z czynnikami wirulencji) i saprofityczne z tego rodzaju. Opisano również najważniejsze kierunki wykorzystania bakterii Bacillus w produkcji żywności, substancji przeciwdrobnoustrojowych, enzymów i bioinsektycydów.
Among the Bacillus bacteria, only B. anthracis and B. cereus are highly pathogenic for humans and animals. However, the GRAS status and the ability of many Bacillus species to produce compounds active against food-borne pathogens suggest that their metabolites could be used in food production. This article characterizes the genus of spore-forming bacteria Bacillus and selected pathogenic (with virulence factors) and saprophytic species of this genus. The most important directions for using Bacillus bacteria in producing food and antimicrobial substances, enzymes, and bioinsecticides are also described.