Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Konkurencyjność przetwórstwa owocowo-warzywnego

Celem artykułu jest analiza wyników produkcyjnych, wyników handlu zagranicznego oraz wybranych wskaźników konkurencyjności sektora przetwórstwa owoców, warzyw i ziemniaków po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej w porównaniu z okresem bezpośrednio przed akcesją. Przeprowadzona analiza wskazuje na pozytywny wpływ akcesji do UE na kształtowanie się pozycji konkurencyjnej tego sektora. Jednocześnie z analizy tej wynika jednak, że pozycja sektora przetwórstwa owocowo-warzywnego i ziemniaczanego w całym przemyśle spożywczym stopniowo staje się coraz słabsza.
The aim of the article is to analyze production results, the results of foreign trade, as well as the selected indicators of the competitiveness of processed fruit, vegetable and potato sector in the period of Polish membership in the European Union compared with the period immediately before the accession. The analysis points to the positive impact of the EU accession on the development of the competitive position of the sector. At the same time, however, this analysis shows that the position of the processing sector of fruit, vegetable and potato throughout the food industry is gradually decreasing.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies