Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zanieczyszczenie wirusem SARS-CoV-2 powierzchni opakowań żywności oraz powierzchni użytkowych w sklepach spożywczych w czasie trwania czwartej fali zakażeń COVID-19

Tytuł:
Zanieczyszczenie wirusem SARS-CoV-2 powierzchni opakowań żywności oraz powierzchni użytkowych w sklepach spożywczych w czasie trwania czwartej fali zakażeń COVID-19
Autorzy:
Śliwiński, Mariusz
Juźwin, Ewa
Grześkiewicz, Aleksander
Kasińska, Dominika
Charkiewicz, Radosław
Majewski, Piotr
Polak-Śliwińska, Magdalena
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
SARS-CoV-2
opakowania żywności
wymazy z powierzchni
RT-LAMP
RT-PCR
COVID-19
food packages
swabs from surfaces
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podczas trwania pandemii COVID-19 wiele osób przejawia obawy zakażenia się wirusem SARS-CoV-2 w placówkach handlowych. Głównymi drogami zakażeń wirusem SARS-CoV-2 są wydalane przez zarażone osoby krople i aerozole, które osiadając na powierzchniach przedmiotów mogą stanowić, poprzez kontakt z nimi, źródło retransmisji wirusa. Przeprowadzone badania miały na celu ocenę obecności wirusa SARS-CoV-2 na powierzchniach produktów i przedmiotów często dotykanych przez klientów i personel w sklepach spożywczych. Badania wykonane techniką RTLAMP i potwierdzone techniką RT-PCR wykazały, że materiał genetyczny wirusa SARS-CoV-2 był obecny w wymazach pobranych w czasie trwania czwartej fali zakażeń COVID-19 w Polsce w placówkach mhandlowych oferujących żywność.
During the COVID-19 pandemic, many people are afraid of contracting the SARS-CoV-2 virus at retail outlets. The main routes of infection with the SARS-CoV-2 virus are droplets and aerosols excreted by infected people, which settling on the surfaces of objects, through contact with them can be a source of virus retransmission. The research carried out were aimed at assessing the presence of the SARS-CoV-2 virus on the surfaces of products and objects often touched by customers and staff in grocery stores. Research performed with the RT-LAMP technique and confirmed with the RT-PCR technique showed that the genetic material of the SARS-CoV-2 virus was present in swabs collected during the fourth wave of COVID-19 infections in Poland in grocery stores.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2024).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies