Tytuł pozycji:
Jakość środowiskowa produktów w kontekście ich zrównoważenia
Współcześnie wdrażane innowacje produktowe i procesowe muszą wykazywać cechy akceptowalne przez odbiorców i środowisko naturalne. Celem artykułu była identyfikacja cech określających środowiskową akceptację projektowanego produktu oraz wskazanie i ustalenie powiązania tych atrybutów z wartościami determinującymi jego zrównoważenie. Przedmiotem analizy były modelowe emulsje tłuszczowe wytworzone w procesie homogenizacji. W badaniach wykorzystano diagram macierzowy typu L. Określenie rodzaju i siły związku pomiędzy analizowanymi parametrami przeprowadzono zgodnie z modelem grupowego podejmowania decyzji w formie grupy interaktywnej. Oceniany produkt uznano za najbliższy realizacji idei zrównoważenia w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego.
Nowadays implemented product and process innovations must show attributes that are acceptable to both customers and the natural environment. The aim of the article was to identify the features defining the environmental acceptance of the designed product and to indicate and establish the connection of these attributes with the values determining its sustainability. The subject of the analysis were model fat emulsions produced during the homogenization process. The L-type matrix diagram was used in the research. The determination of the type and strength of the relationship between the analyzed parameters was carried out in accordance with the group decision-making model in the form of an interactive group. The assessed product was considered the closest to the implementation of the idea of sustainability in the field of health safety.