Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Współzależność między zdolnością kiełkowania a wybranymi cechami fizyczno-chemicznymi nasion seradeli siewnej (Ornithopus sativus L.)

Tytuł:
Współzależność między zdolnością kiełkowania a wybranymi cechami fizyczno-chemicznymi nasion seradeli siewnej (Ornithopus sativus L.)
Autorzy:
Jadwisieńczak, K.
Konopka, S.
Majkowska-Gadomska, J.
Choszcz, D. J.
Lipiński, A. J.
Markowski, P.
Kolankowska, E.
Data publikacji:
2018
Słowa kluczowe:
seradela siewna (Ornithopus sativus L.)
nasiona zbóż
zdolność kiełkowania
kiełkowanie
serradella (Ornithopus sativus L.)
cereal seeds
germination ability
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono współzależności między wybranymi cechami fizyczno-chemicznymi a wskaźnikami wartości użyteczności siewnej nasion seradeli wydzielonych w pionowym kanale aspiracyjnym. Stwierdzono, że nasiona seradeli wydzielone przy prędkości strumienia powietrza powyżej 6,05 m/s charakteryzują się najwyższymi wymiarami, masą, wartościami analizowanych komponentów chemicznych (cukry ogółem i redukujące, sucha masa, popiół ogółem i białko) oraz wskaźnikami użyteczności siewnej (zdolność i czas kiełkowania). Wyniki badań wykazały, że jedynie dwie (z siedmiu) wydzielonych frakcji nasion seradeli charakteryzują się właściwą (większą od 75%) zdolnością kiełkowania, co umożliwia wykorzystanie ich jako materiału siewnego.
Grains of the serradella were sepd. in terms of their mass on 7 fractions by using air flowing through a com. separator at a speed 3.85-6.49 m/s and then the av. grain size, its mass, chem. compn. (total sugars, reducing sugars, dry matter, total ash and protein) as well as germination ability and germination time were detd. for each fraction. The grains sepd. at the air velocity exceeding 6.05 m/s had suitable (over 75%) values of germination indicators and the largest dimensions, mass and the protein content.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies