Tytuł pozycji:
Effect of constant electric field stimulation of suspensions of selected microorganisms on geometric structure of cells
This paper discusses the effect of constant electric field on the geometrical parameters of selected microorganisms. In the experiment different time of exposure of suspension of microorganisms to constant electric field was applied and then the cell area and its diameter were determined. It was found that with increasing stimulation time the diameter and area of the cells relatively decreased in the case of Enterococcus faecalis strain ATCC 29212 as well as Candida krusei strain ATCC 14243. It should be noted, however, that in the case of Enterococcus faecalis ATCC 29212 cells the area and diameter of the cells after stimulation are higher than in the case of untreated cells, while in the case of Candida krusei ATCC 14243 both the area and diameter of the cells after stimulation are lower than in the cells from the control sample.
W artykule omówiono wpływ oddziaływania stałego pola elektrycznego na parametry geometryczne wybranych mikroorganizmów. W doświadczeniu zastosowano zróżnicowany czas ekspozycji zawiesiny mikroorganizmów na oddziaływanie stałego pola elektrycznego a następnie określono powierzchnię komórki oraz jej średnicę. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem czasu stymulacji średnica i pole powierzchni komórek względnie zmniejsza się zarówno w przypadku komórek szczepu Enterococcus faecalis ATCC 29212 jak również szczepu drożdżaka Candida krusei ATCC 14243. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku komórek Enterococcus faecalis ATCC 29212 pole powierzchni i średnica komórek po stymulacji jest wyższa niż u komórek nie poddanych takiemu oddziaływaniu, natomiast w przypadku szczepu Candida krusei ATCC 14243 zarówno pole powierzchni jak i średnica komórek po stymulacji jest niższa niż u komórek z próby kontrolnej.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).