Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of constant electric field stimulation of suspensions of selected microorganisms on geometric structure of cells

Tytuł:
Effect of constant electric field stimulation of suspensions of selected microorganisms on geometric structure of cells
Autorzy:
Kiełbasa, Paweł
Miernik, Anna
Dróżdż, Tomasz
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
electric field
microorganisms
cell size
production engineering
pole elektryczne
mikroorganizmy
wielkość komórek
inżynieria produkcji
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
This paper discusses the effect of constant electric field on the geometrical parameters of selected microorganisms. In the experiment different time of exposure of suspension of microorganisms to constant electric field was applied and then the cell area and its diameter were determined. It was found that with increasing stimulation time the diameter and area of the cells relatively decreased in the case of Enterococcus faecalis strain ATCC 29212 as well as Candida krusei strain ATCC 14243. It should be noted, however, that in the case of Enterococcus faecalis ATCC 29212 cells the area and diameter of the cells after stimulation are higher than in the case of untreated cells, while in the case of Candida krusei ATCC 14243 both the area and diameter of the cells after stimulation are lower than in the cells from the control sample.
W artykule omówiono wpływ oddziaływania stałego pola elektrycznego na parametry geometryczne wybranych mikroorganizmów. W doświadczeniu zastosowano zróżnicowany czas ekspozycji zawiesiny mikroorganizmów na oddziaływanie stałego pola elektrycznego a następnie określono powierzchnię komórki oraz jej średnicę. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem czasu stymulacji średnica i pole powierzchni komórek względnie zmniejsza się zarówno w przypadku komórek szczepu Enterococcus faecalis ATCC 29212 jak również szczepu drożdżaka Candida krusei ATCC 14243. Należy jednak zaznaczyć, że w przypadku komórek Enterococcus faecalis ATCC 29212 pole powierzchni i średnica komórek po stymulacji jest wyższa niż u komórek nie poddanych takiemu oddziaływaniu, natomiast w przypadku szczepu Candida krusei ATCC 14243 zarówno pole powierzchni jak i średnica komórek po stymulacji jest niższa niż u komórek z próby kontrolnej.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies