Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sektor mięsny w Polsce – problemy w produkcji i przetwórstwie

Tytuł:
Sektor mięsny w Polsce – problemy w produkcji i przetwórstwie
Autorzy:
Urban, R.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
popyt
podaż
eksport
import
cena
Przemysł mięsny
przemysł drobiarski
wyniki finansowe
demand
supply
export
prices
meat industry
poultry industry
financial results
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sektor mięsny jest pod wpływem trudnych uwarunkowań makroekonomicznych, głębokiego kryzysu w chowie trzody, rosnących oraz wysokich cen surowców i wyrobów. Ich skutkiem jest malejący popyt krajowy, duży import mięsa wieprzowego oraz redukcja marż przetwórczych. Równocześnie utrzymuje się szybki wzrost eksportu mięsa, pogłębiają się związki całego sektora z rynkiem światowym, rozwija się rynek, produkcja i przetwórstwo mięsa drobiowego. Wzrasta także wartość obrotów firm mięsnych i utrzymuje się bezpieczny stan finansowy, co wskazuje, że umiejętnie dostosowują się one do trudnych uwarunkowań (rynkowych i makroekonomicznych). Umiejętności takich nie mają producenci żywca wieprzowego, głównie z przyczyn strukturalnych.
The meat sector is affected by difficult macroeconomic conditions, the deep crisis in the pig farming as well as by growing high prices of raw materials and products. This results in decreasing domestic demand, large pork import and reduction in processing margins. At the same time, there is maintained a rapid growth in meat export; the relationships between the entire sector and the world market, the market, production and processing of poultry meat is developing. Also, the turnover of meat companies is increased and a safe financial condition is maintained, what indicates that the enterprises are skillfully adapted to difficult conditions (market and macroeconomic). These skills are not possessed by the producers of pork, mainly due to structural reasons.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies