Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dynamika zmian właściwości chemicznych frakcji stałej pofermentu z biogazowni podczas kompostowania

Tytuł:
Dynamika zmian właściwości chemicznych frakcji stałej pofermentu z biogazowni podczas kompostowania
Autorzy:
Szymańska, M.
Szara, E.
Sosulski, T.
Wrzosek-Jakubowska, J.
Gworek, B.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
gleba
poferment z biogazowni
kompost
soil
poferment from biogas
compost
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Omówiono zmiany parametrów chemicznych zachodzące podczas kompostowania słomy z frakcją stałą powstającą w wyniku separacji pofermentu z biogazowni. W badaniach wykorzystano dwa rodzaje pofermentu pozostałe po fermentacji metanowej kiszonki z kukurydzy z gnojowicą świńską oraz kiszonki z kukurydzy z wywarem gorzelnianym. Przedstawiono właściwości chemiczne dojrzałych kompostów. Uzyskane wyniki wskazują, że kompostowanie pozostałości pofermentacyjnej wydaje się efektywną metodą jej uzdatniania, w wyniku której uzyskuje się produkt wartościowy z punktu widzenia nawozowego.
Residues from araerobic digestion of mixs. of maize silage with slops or pig slurry were composted with straw. Changes of dry mass, org. matter content, humification and maturity indexes as well as contents of N, P, K, Mg and selected microelements were detd. The composting of solid fraction from digestate was found an effective method for treating digestate from biogas prodn. plants. The mature composts showed an applicability as good fertilizers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies