Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Właściwości mechaniczne elementów drukowanych z polilaktydu o strukturze porowatej

Tytuł:
Właściwości mechaniczne elementów drukowanych z polilaktydu o strukturze porowatej
Autorzy:
Majewska-Laks, Kinga
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
właściwości mechaniczne
drukowanie FFF
polilaktyd (PLA)
porofory chemiczne
filament
mechanical properties
FFF printing
polylactide (PLA)
chemical blowing agents
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Wykonano cztery filamenty z PLA do druku przestrzennego, różniące się zawartością poroforu: 0, 1, 1,5 i 2% mas. Wytłaczanie wykonano w temperaturze niższej od temperatury aktywacji modyfikatora. Następnie wykorzystano je do wykonania próbek technologią druku przestrzennego Fused Filament Fabrication ‒ FFF. Podczas druku przekroczono temperaturę rozkładu i została utworzona wtórna porowata struktura w drukowanych elementach. W pracy przedstawiono badania wpływu dodatku poroforu na właściwości mechaniczne elementów wytwarzanych w technologii przyrostowej FFF. Wydrukowane elementy poddano próbom statycznego rozciągania i zginania w celu oznaczenia ich cech wytrzymałościowych.
Four PLA filaments for 3D printing were made, differing in blowing agent content: 0, 1, 1.5 and 2% by mass. Extrusion was carried out at a temperature below the activation temperature of the modifier. Then they were used to make samples using Fused Filament Fabrication-FFF 3D printing technology. During printing, the decomposition temperature was exceeded and a secondary porous structure was created in the printed elements. The work examined the impact of blowing agent addition on the mechanical properties of elements produced in FFF incremental technology. The printed elements were subjected to static stretching and bending tests in order to determine their strength characteristics.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies