Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Trehaloza – właściwości, biosynteza, zastosowanie

Tytuł:
Trehaloza – właściwości, biosynteza, zastosowanie
Autorzy:
Burek, M.
Waśkiewicz, S.
Wandzik, I.
Kamińska, K.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
trehaloza
bioprotekcja
biosynteza
trehalose
bioprotection
biosynthesis
Język:
polski
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
α,α-Trehaloza jest naturalnie występującym disacharydem, zbudowanym z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem α,α- 1,1’-O-glikozydowym. Znana jest głównie ze zdolności do stabilizacji białek w warunkach stresu środowiskowego oraz hamowania ich agregacji. Po opracowaniu wielkotonażowej, biotechnologicznej metody produkcji, trehaloza znalazła liczne zastosowania w różnych gałęziach przemysłu, głównie w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym i medycynie. Dowiedziono, że właściwości bioprotekcyjne trehalozy zostają zintensyfikowane w przypadku jej glikopolimerów.
α,α -Trehalose is naturally occurring disaccharide composed of two glucose molecules linked by α,α -1,1’-O-glycosydic bond. It is primarily known from its ability to protect proteins during environmental stresses and inhibition of their aggregation. The development of largescale bioprocess has allowed to use trehalose in various applications, mainly in the food, cosmetic and pharmaceutical industry as well as in medicine. It was reported that bioprotective properties are amplified when trehalose is incorporated in polymer chain as a pendant group.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies