Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Different approaches to date bricks from historical buildings

Tytuł:
Different approaches to date bricks from historical buildings
Autorzy:
Stella, G.
Fontana, D.
Gueli, A. M.
Troja, S. L.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
luminescence dating
polymineral fine grain technique
IR stimulation time
post-IR OSL
quartz inclusion technique
preheat plateau
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The application of Thermally (TL) and Optically (OSL) Stimulated Luminescence on bricks used as building material has allowed solving an chronological issue in the field of historical building dating. The possibility to use one or more methodologies of dating is closely related to the luminescent and granulometric characteristics of the sample. Using some brick samples collected in the church of Sain Seurin in Bordeaux (France), this paper discusses the implications and the possibility to use different approaches and techniques for dating. With this aim luminescence measurements were performed on both polymineral fine grain and quartz inclusion phases extracted from each brick. For Equivalent Dose (ED) and consequently age determination, TL on mixed fine grain fraction (FG), OSL on quartz inclusions (QI) and on mixed fine grain (FG*) fraction, were used. The results obtained suggest the advantage of using OSL technique on fine grain fraction cleaned up by IR stimulation (FG*), but the use of quartz inclusion represents indeed a good alternative.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies