Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Suszenie słońcem - przegląd stosowanych technologii

Tytuł:
Suszenie słońcem - przegląd stosowanych technologii
Autorzy:
Grabowska, B.
Kasperski, J.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
suszenie słońcem
suszenie żywności
kuchenka słoneczna
odnawialne źródła energii
solar drying
drying of food
solar cookers
renewable energy sources
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Energia promieniowania słonecznego od dawna była wykorzystywana do rozniecania ognia, oświetlenia, ogrzewania pomieszczeń, utrwalania produktów żywnościowych itp. Współcześnie energię słoneczną wykorzystuje się do podgrzewania wody, w procesach produkcyjnych (tj. fermentacji sera, przygotowania pasz, podgrzewania wody technologicznej w małych zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego, do suszenia roślin, ziarna, drewna i materiałów budowlanych), do podgrzewania powietrza (do regulacji mikroklimatu w przechowalniach płodów rolnych, ogrzewania pomieszczeń inwentarskich, hal, magazynów, szklarni, tuneli foliowych i budynków mieszkalnych). Suszenie należy do najstarszych metod konserwacji owoców, warzyw, mięsa i ryb. Również i dziś na całym świecie żywność suszy się, poddając ją działaniu słońca. W artykule zaprezentowano przegląd metod wykorzystania słonecznych instalacji powietrznych w technologii utrwalania bądź zagospodarowania różnych grup produktów (suszarnie płodów rolnych, kuchenki słoneczne, suszarnie osadów ściekowych, suszarnie biomasy, suszenie drewna). Opisano właściwości materiału poddawanego obróbce cieplnej oraz procesy wymiany ciepła i masy.
Solar energy has long been used to kindle fire, lighting, heating, food preservation etc. Today, solar energy is used to heating water in production processes (i.e., fermented cheese, preparation of feed, water heating technology in small-scale food processing, food drying plants, grain, wood and construction materials), to heat the air (to regulate microclimate for storage of agricultural products, heating livestock sheds, halls, magazines, greenhouses, plastic tunnels and residential buildings). Drying is one of the oldest methods of preservation of fruits, vegetables, meat and fish. Even today, worldwide processes of drying food apply sun energy. Overview of the methods of using solar air systems in preservation technology or management of the different product groups (drying of agricultural products, solar cookers, drying of sewage sludge, drying of biomass, drying woods) was described. The properties of the material to be heat treated and the processes of heat and mass was described.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies