Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mikroenkapsulacja mikroalg (Chlamydomonas reinhardtii) metodą emulsyfikacji membranowej

Tytuł:
Mikroenkapsulacja mikroalg (Chlamydomonas reinhardtii) metodą emulsyfikacji membranowej
Autorzy:
Dawiec-Liśniewska, Anna
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
mikroalgi
enkapsulacja
emulsyfikacja membranowa
hydrożele
alginian sodu
microalgae
encapsulation
membrane emulsification
hydrogel
sodium alginate
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W module membranowym umieszczano fazę ciągłą, którą stanowił olej parafinowy z dodatkiem 1% obj. surfaktantu. Następnie dostarczano fazę zdyspergowaną, którą stanowił 2-proc. roztwór wodny alginianu sodu z mikroalgami o stężeniu 10, 15, 20% obj. Fazę zdyspergowaną podawano z szybkością 2–5 mL/min przy stałej prędkości mieszania równej 250–400 rpm. Otrzymaną emulsję przelewano do zlewki, mieszano z prędkością 300–700 rpm i dodawano czynnik sieciujący i stabilizator emulsji. Aktywność fotosyntetyczną unieruchomionych mikroalg określano poprzez pomiar stężenia tlenu w czasie.
Paraffin oil with the addn. of 1% vol. surfactant was placed in a membrane module (continuous phase) and then a 2% aq. soln. of Na alginate with microalgae at a concn. of 10, 15, or 20% by vol. was added (dispersed phase) at a rate of 2–5 mL/min at a constant stirring speed of 250–400 rpm. The resulting emulsion was poured into a beaker, mixed at 300–700 rpm, and the crosslinker and emulsion stabilizer were added. The photosynthetic activity of the immobilized microalgae was detd. by measuring the O2 concn. over time.
1. Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).
2. Badania finansowane w ramach projektu SONATA Narodowego Centrum Nauki NCN, nr. NCN 2016/21/D/ST8/01713.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies