Tytuł pozycji:
Modelowanie numeryczne złoża warzyw w chłodniach metodą bezpośrednią z uwzględnieniem przewodzenia ciepła wewnątrz warzyw
Artykuł przedstawia przykład modelowania małego złoża kapusty pekińskiej metodą bezpośrednia, tzn. z uwzględnieniem kształtu warzyw. W obliczeniach uwzględniono przewodzenie ciepła wewnątrz główek kapusty pekińskiej, Główki kapusty zostały potraktowane jako ośrodek porowaty, i w którym uwzględniona została różnica temperatury pomiędzy fazą stałą (tkanka roślinna) a płynną (powietrze) ośrodka. Modelowanie i obliczenia przeprowadzono w środowisku ANSYS Fluent 15.
This paper presents on example of direct numerical modelling of a small Chinese cabbage bed, that is taking into account the shape of vegetables. Heat conduction within vegetables has been included into computational model. The Chinese cabbage was considered as a porous medium, which includes the temperature difference between the solid (vegetable tissue) and fluid (air) of the porous medium. Modelling and calculations were performed in ANSYS Fluent TS software.