Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zagrożenia związane z obecnością w żywności bakterii z rodzaju Clostridium

Tytuł:
Zagrożenia związane z obecnością w żywności bakterii z rodzaju Clostridium
Autorzy:
Leja, Katarzyna
Szudera-Kończal, Kamila
Czaczyk, Katarzyna
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
bezpieczeństwo żywności
Clostridium spp
C
botulinum
patogeny żywności
food safety
food pathogens
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
O istnieniu bakterii z rodzaju Clostridium wiedział już Hipokrates wiele lat przed naszą erą. Nazwę Clostridium zawdzięczamy polskiemu mikrobiologowi Adamowi Prażmowskiemu. Obecnie wiadomo, że bakterie te są szeroko rozpowszechnione w środowisku naturalnym, a ich obecność w produktach spożywczych stanowi zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi. Wzrost świadomości zdrowotnej konsumentów spowodował w ostatnich latach zwiększenie zainteresowania spożywaniem produktów o minimalnym stopniu przetworzenia, co wywołało konieczność opracowania nowych technik zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności, związanych także z eliminacją bakterii należących do Clostridium spp. Z drugiej strony wysoka aktywność biochemiczna bakterii z rodzaju Clostridium umożliwia ich stosowanie w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym, a także w medycynie.
Clostridium bacteria were already known to Hippocrates many years before Christ. The name of the Clostridium species is owed to the Polish microbiologist, Adam Prazmowski. It is now known that these bacteria are widespread in the natural environment, and their presence in food products is a threat to human health and life. The increase in consumer health awareness has increased interest in consuming products with minimal processing in recent years, which has led to the need to develop new techniques to ensure the safety of microbiological food, including elimination of bacteria from Clostridium genera. On the other hand, the high biochemical activity of Clostridium bacteria allows them to be used in the chemical, pharmaceutical and medical industries.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies