Tytuł pozycji:
Właściwośći fizyko-mechaniczne warstwy podornej gleby lekkiej dla wybranych roślin uprawnych
W pracy przedstawiono wyniki badań, których celem było określenie fizyko-mechanicznych właściwości warstwy podornej gleby lekkiej (piasek gliniasty) dla wybranych roślin, uprawianych systemem tradycyjnym. Badania prowadzono w warstwach: 25-30; 40-45 i 55-60 cm, dla których określono: gęstość właściwą, odczyn, próchnicę, granicę płynności gleby i skład granulometryczny gleby. W latach 2000 i 2002 badano następujące właściwości gleby: wilgotność wagową, gęstość objętościową, gęstość naturalną, porowatość aeracji i opór ścinania gleby; oraz po standaryzacji warunków wilgotnościowych prób glebowych do 100hPa (pF2): wilgotność wagową, porowatość powietrzną, naprężenie graniczne i zwięzłość. Zastosowane technologie scharakteryzowano za pomocą udziału powierzchni przejechanej kołami agregatu (bez uwzględniania wielokrotnych przejazdów po śladzie) oraz wskaźnika obciążenia pola masą agregatów. Badania wykazały, że w przypadku upraw: wyka jara z bobikiem, pszenica jara, pszenica ozima i rzepak ozimy właściwości fizyko-mechaniczne kształtują się podobnie.
The results of physical and mechanical properties of a subsoil layer of loarny sand after harvest of different crops are described in the paper. To find out the physical and mechanical state of soil the following properties were studied: mass water content, soil bulk density, air-filled porosity, penetration resistance; and at the water content equal to 100 hPa (pF2): air porosity, tensile strength, precompaction stress and penetration resistance. The soil samples were taken from 25-30; 40-45; 55-60 cm depth. The results show that physical and mechanical properties of subsoil for: spring vetch with horse-bean, spring wheat and winter rape are comparable.