Tytuł pozycji:
Koniunktura w rolnictwie warunkiem bezpieczeństwa żywnościowego gospodarki
Rolnictwo jako dziedzina gospodarki podlega w ostatnich latach dużym przeobrażeniom. Z jednej strony staje się bardziej nowoczesne, ale z drugiej strony jego udział w tworzeniu PKB maleje. Problem badawczy podjęty w artykule koncentruje się wokół problemów zachodzących pomiędzy koniunkturą na rynku rolnym a koniunkturą ogólnogospodarczą. Z problemu badawczego wyprowadzono cel badania, który dotyczy zbadania zależności zachodzących pomiędzy koniunkturą na rynku rolnym a koniunkturą gospodarczą kraju. Autorzy podjęli próbę potwierdzenia tezy badawczej: Koniunktura ogólnogospodarcza kształtowana przez określone czynniki ekonomiczne wpływa na kształtowanie się koniunktury na rynku rolnym. Na podstawie wartości dodanej rolnictwa oraz Produktu Krajowego Brutto w latach 1992-2017 w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Francji i Polsce autorzy artykułu określili związek pomiędzy tymi zmiennymi. Przeprowadzono badania korelacyjne i kointegracyjne. Ogólne wnioski są zgodne. Na podstawie wyników badań można wnioskować o słabszym wzroście rolnictwa w Europie w porównaniu do Stanów Zjednoczonych. Na przestrzeni całego okresu obserwuje się bardzo wolny wzrost wartości dodanej rolnictwa w Europie (tutaj Wielka Brytania, Francja i Polska) w porównaniu do wzrostu PKB. Tymczasem w Stanach Zjednoczonych rolnictwo rozwija się w tempie zbliżonym do rozwoju PKB. Znaleziono przesłanki do twierdzenia, że zaburzenia w rolnictwie mogą negatywnie oddziaływać na całą gospodarkę. Jest to szczególnie widoczne w Europie, stąd też rekomendacja do przyjrzenia się aktualnej polityce Unii Europejskiej. Taki wynik może być spowodowany „przeregulowaniem” gospodarki europejskiej.
In the past years, agriculture as a field of economy has been undergoing large transformations. On the one hand, it has become more modern but on the other hand its share in the GDP growth has been diminishing. The question: what the connection is between the condition on the local market and the general economic condition seems fundamental. This is the purpose of this study. On the basis of the added value of agriculture and the Gross Domestic Product in the years 1992-2017 in the United States, Great Britain, France and Poland, the connection was determined between these variables. Correlative and cointegration research was carried out. The general conclusions are compliant. On the basis of the research results, conclusions may be drawn about a poorer increase of agriculture in Europe as compared to the United Stated. Over the entire period, a very slow increase in the value added of agriculture in Europe (here, Great Britain, France and Poland) was observed in comparison to the GDP growth. Meanwhile, in the United States, agriculture is growing at a pace similar to GDP growth. Grounds for the statement were found that disturbances in agriculture may have a negative impact on the entire economy. This is particularly evident in Europe. Hence, it is recommended to examine the current policy of the European Union. This result may be caused by an “overregulation” of the European economy.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2021).