Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania nad wykorzystaniem biomasy skrobiowej jako źródła węgla w procesie fermentacji D-mleczanowej

Tytuł:
Badania nad wykorzystaniem biomasy skrobiowej jako źródła węgla w procesie fermentacji D-mleczanowej
Autorzy:
Michalczyk, Alicja
Cieniecka-Rosłonkiewicz, Anna
Garbaczewska, Sylwia
Morytz, Bolesław
Białek, Arkadiusz
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
biomasa skrobiowa
źródło węgla
biosynteza D-LA
starch biomass
carbon source
D-LA biosynthesis
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sprawdzono możliwości wykorzystania enzymatycznego hydrolizatu skrobi z mąki pszennej jako źródła węgla w procesie fermentacji D-mleczanowej przez szczep Sporolactobacillus laevolacticus DSM 442. Biokonwersję glukozy zawartej w biomasie skrobiowej do D-LA (kwasu D-mlekowego) przeprowadzono w procesie równoczesnego scukrzania i fermentacji (SSF). Zastosowano również metodę SHF (separate hydrolysis and fermentation) w celu porównania wydajności obu procesów. Biosyntezę D-LA prowadzono w bioreaktorze Bio Flo 320 w trybie okresowym. Efekty procesu fermentacji wyrażono ilością wytworzonego D-LA oraz sumaryczną zawartością cukrów (glukozy i maltozy) w medium pofermentacyjnym, oznaczonych metodą HPLC i za pomocą testów enzymatycznych. Wyniki przeprowadzonych doświadczeń wskazują na przydatność mąki pszennej w procesie biosyntezy D-LA. Zastosowanie metody SSF pozwala również na skrócenie całkowitego czasu przebiegu procesu o 24 h w porównaniu z metodą SHF, a maksymalne ilości D-LA uzyskane obiema metodami są zbliżone i wynoszą 89,2 g/L (SHF) i 102,3 g/L (SSF).
Wheat flour starch was bioconverted to D-lactic acid (D-LA) by simultaneous saccharification and fermentation (SSF) and sep. by hydrolysis and fermentation (SHF). Processes were carried out in a batch bioreactor in the presence of Sporolactobacillus laevolacticus DSM 442 strain for 120 h at 37°C and 41°C, at 150 rpm and 0.5 vvm N2 flow. The content of D-LA and sugars (glucose and maltose) in the fermentation medium were detd. by HPLC and enzyme assays. In the SSF method, the process time was 24 h shorter compared to SHF, and the max. amts. of D-LA obtained by both methods were similar (102.3 and 89.2 g/L, resp.).
1. Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).
2. Badania realizowane w ramach Strategicznego Programu Badań Naukowych i Prac Rozwojowych „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” Biostrateg/Konkurs II, Nr 2/298338/2/NCBR finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies