Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dobór elementu stalowego do polimerowo-metalowych węzłów tarcia

Tytuł:
Dobór elementu stalowego do polimerowo-metalowych węzłów tarcia
Autorzy:
Przepiórka, J.
Szczerek, M.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
tarcie
zużycie
stal
żelazo Armco
polietylen UHMW
friction
wear
steel
iron Armco
polyethylene UHMW
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Zbadano charakterystyki tarciowo zużyciowe polimerowo-metalowych węzłów tarcia pracujących w powietrzu oraz w atmosferze gazu obojętnego (argonu) w warunkach tarcia technicznie suchego. Elementami testowymi były: stal 45, żelazo Armco oraz stal nierdzewna współpracująca z polietylenem UHMW. Otrzymane wyniki dowodzą, że powszechne stosowanie na element współpracujący z polimerami stali 45, z uwagi na łatwość utleniania się, charakteryzuje duży udział negatywnych oddziaływań w strefie tarcia, czego efektem są niekorzystne charakterystyki tribologiczne.
Tribological characteristics were investigated using the polymer–metal friction pairs working without a lubrication in the presence of air and in atmosphere of indifferent gas. Following materials have been tested: 56100 steel, Armco iron and acid-proof steel disc and bearing with polyethylene UHMW. Researches were undertaken in presence of oxygen and argon. Acquired results of the test indicate that 56100 steel does not cooperate with polymer.
Błąd w bibliografii. Podano dwukrotnie tą samą pozycję. Nr 5 i nr 9.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies