Tytuł pozycji:
Perspektywy wykorzystania owadów i produktów ich przerobu w żywieniu człowieka oraz w różnych gałęziach przemysłu
Rosnąca populacja ludzi na świecie zmusza do produkcji większej ilości żywności, co nie jest bezproblemowe. Wiele gatunków insektów może przyczynić się do rozwiązania tych problemów, gdyż są one dobrym źródłem energii, białka, tłuszczu i składników mineralnych. Owady charakteryzują się dużą płodnością, szybkim wzrostem oraz krótkim cyklem życiowym, co wpływa na efektywność, z jaką może być produkowana z nich żywność. Hodowla owadów w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt wydaje się być bardziej przyjazna dla środowiska ze względu na mniejsze zużycie energii, karmy, wody, mniejsze zanieczyszczenie gruntów użytkowych oraz zmniejszoną emisję gazów cieplarnianych.
A review, with 69 refs., of insects consumption in the world. The impact of their breeding on the environment and the nutritional value of edible insects, their safety of consumption and industrial applications were taken into consideration.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020)