Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Proces kształtowania wiórów w warunkach toczenia na sucho, z MQL i emulsją

Tytuł:
Proces kształtowania wiórów w warunkach toczenia na sucho, z MQL i emulsją
Autorzy:
Leppert, T.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
wiór
kształt wióra
toczenie na sucho
chip
chip shape
turning to dry
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wyeliminowanie chłodzenia i smarowania lub jego zminimalizowanie w procesie toczenia istotnie wpływa na warunki kształtowania i postać tworzącego się wióra. Korzystny kształt wiórów, ze względu na łatwość odprowadzenia z obszaru skrawania, jest pożądany podczas zautomatyzowanego procesu wywarzenia części, szczególnie z materiałów trudnoskrawalnych. W pracy przedstawiono wyniki badań warunków powstawania i kształtu wiórów podczas toczenia na sucho, z minimalnym smarowaniem i emulsją stali konstrukcyjnej C45 oraz austenitycznej stali nierdzewnej X2CrNiMo17-12-2. Stwierdzono istotny wpływ warunków chłodzenia i smarowania strefy skrawania, parametrów skrawania i rodzaju materiału obrabianego. Wyznaczono warunki skrawania, w których kształt powstających wiórów spełnia wymagania obróbki zautomatyzowanej.
The elimination of cooling and lubrication liquid or its minimization in turning process significantly affects the conditions of the chip formation and shape. A preferred shape of chips, for ease of removal from the cutting area is desirable in an automated turning process, particularly in machining difficult to cut materials. The paper presents the research results of the conditions of formation and shape of the chips when turning dry, with minimal lubrication and emulsion C45 structural steel and austenitic stainless steel X2CrNiMo17-12-2. A significant influence of the cooling and lubricating the cutting zone, cutting parameters and the type of work piece material was found. Cutting conditions in which the shapes of generated chips meet the requirements of the automated turning process were determined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies