Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of As-spun Draw Ratio and Extent of Deformation during Fibre Drawing on the Structure and Properties of Fibres from a New Polyimideamide Material

Tytuł:
Effect of As-spun Draw Ratio and Extent of Deformation during Fibre Drawing on the Structure and Properties of Fibres from a New Polyimideamide Material
Autorzy:
Mikołajczyk, T.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
polyimideamide fibres
as-spun draw ratio
fibre properties
fibre strength
włókna poliimidowe
wyciąg filierowy
właściwości włókien
wytrzymałość włókien
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A new polyimideamide polymer was used to prepare thermostable and non-flammable fibres with increased porosity, good absorption properties and tenacity at a level suitable for textile processing of the fibres. The effects of the as-spun draw ratio and the deformation during the drawing stage on the character of the developed porous structure, as well as on the absorption and strength properties of the fibres, have been examined. It has been found that the high absorption properties, as for such a polymer, and particularly the high water retention, are associated with the dominating content of medium-sized pores, with the fine-porous character of the fibre structure being maintained.
Z nowego tworzywa poliimidoamidowego uzyskano termoodporne i niepalne włókna o podwyższonej porowatości, charakteryzujące się dobrymi właściwościami sorpcyjnymi. Ich wytrzymałość właściwa kształtuje się na poziomie odpowiednim do przerobu włókienniczego. Zbadano wpływ wyciągu filierowego oraz wielkości deformacji w etapie rozciągu na charakter wytworzonej struktury porowatej, właściwości sorpcyjne i wytrzymałościowe włókien. Stwierdzono, iż wysokie jak dla takiego tworzywa właściwości sorpcyjne, a w szczególności wysoka wartość retencji związane są przy zachowaniu drobnoporowatego charakteru struktury z dominującym udziałem por średnich.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies