Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru. Cz. 2, Słoma zbożowa, ryżowa i kukurydziana, esparto, bambus i trzcina pospolita

Tytuł:
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru. Cz. 2, Słoma zbożowa, ryżowa i kukurydziana, esparto, bambus i trzcina pospolita
Autorzy:
Jakucewicz, Stefan
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
słoma zbożowa
słoma ryżowa
słoma kukurydziana
esparto
bambus
trzcina pospolita
non-wood plants
fibrous raw materials
characteristics
cereal straw
rice straw
corn straw
bamboo
common reed
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł stanowi kontynuację przeglądu niedrzewnych roślinnych surowców włóknistych [2]. W niniejszej części omówiono: słomę zbożową, ryżową i kukurydzianą, esparto, bambus i trzcinę pospolitą. Przedstawiono charakterystyki fizyczną i chemiczną tych surowców, obszary ich występowania i specyfikę. Całość zilustrowano fotografiami surowców oraz ich włókien.
This article is the continuation of the survey of the fibrous raw materials from non-wood plants [2]. In this part the cereal straw, rice straw, corn straw, esparto, bamboo and common reed are presented. Their physical and chemical characteristics is discussed, the availability and specificity are presented as well. The photographs of plants and their fibers are included.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies