Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wspomaganie denitryfikacji w czterostopniowym biologicznym złożu obrotowym

Celem badań było określenie stopnia wykorzystania substratu organicznego w procesie denitryfikacji z udziałem błony biologicznej w laboratoryjnym modelu czterostopniowego biologicznego złoża obrotowego. Zanurzenie tarcz wynosiło 40%. Jako substrat organiczny zastosowano kwas octowy, wprowadzany do czwartego (ostatniego) stopnia złoża. Obserwowano wykorzystanie substratu dla 2 i 24h. Dla krótszego czasu zanotowano usunięcie 37,9±1,8 mgN·m-2 przy jednoczesnym wykorzystaniu 499,9±33,2 mgO2·m-2 związków organicznych. Wydłużenie czasu gwarantowało wyższą efektywność denitryfikacji. Stosunek wykorzystanego substratu organicznego do ilości usuniętego azotu wynosił 13:1 i 21:1 odpowiednio dla 2 i 24h.
The aim of the study was to determine the degree of an organic substrate consumption in the denitrification process involving a biofilm in four-stages laboratory scale rotating biological contactor (RBC). The discs submergence was 40% of their diameter. Acetic acid, used as external carbon source, was fed to the fourth stage of RBC. Consumption of substrate was observed for 2 and 24 hours. For a shorter period there was the removal of 37.9 ± 1.8 mgN · m-2, while using 499,9 ± 33.2 mg O2 · m-2 of organic compounds. The prolongation of the experiment duration guaranteed higher efficiency of denitrification. The ratio of organic substrate used to the amount of nitrogen removed was 13: 1 and 21: 1 for 2 and 24 hours respectively.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies