Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Firmy branży spożywczej w rankingu Lista 2000

Tytuł:
Firmy branży spożywczej w rankingu Lista 2000
Autorzy:
Drożdż, J.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
przemysł spożywczy
sytuacja ekonomiczno-finansowa
food industry
economic and financial performance
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ponad 10% podmiotów uplasowanych na Liście 2000 Polskich Przedsiębiorstw i Eksporterów stanowili producenci artykułów spożywczych, napojów i wyrobów tytoniowych. Ich udział w przychodach notowanych firm wyniósł 7,5% i był o 1,1 pkt% większy niż w poprzedniej edycji tej Listy. Wśród notowanych firm spożywczych byli reprezentanci wszystkich branż, często jej liderzy. Sytuacja ekonomiczno-finansowa większości firm spożywczych notowanych na Liście 2000 była dobra, gdyż ich wynik finansowy był dodatni, a stan finansowy bezpieczny, z wyjątkiem 16 przedsiębiorstw. Osiągana rentowność kapitału własnego była wysoka, przekraczała oprocentowanie lokat i obligacji skarbowych jako bezpiecznych źródeł inwestowania. W ok. 2/3 notowanych firm spożywczych przychody ze sprzedaży wzrosły, a spadek obrotów miał charakter powszechny tylko w branży mleczarskiej i cukrowniczej.
The manufacturers of food, beverages and tobacco constituted more than 10% of the entities included on the List of 2000 Polish Enterprises and Exporters. Their share of the income of all listed companies amounted to 7.5% and was 1.1 percentage points higher than in the previous edition of the mentioned List. Among the listed food companies there were the representatives of all sectors (branches), often its leaders. The economic and financial situation of most food companies listed on the List of 2000 was good, since their financial result was positive, and the financial status safe, with the exception of 16 companies. The achieved return on equity was high; it exceeded the interest rates on deposits and treasury bonds as safe sources of investment. In approximately 2/3 of the listed food companies the revenue increased, and the decrease in turnover had a universal character only in the dairy and sugar sector.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies