Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania wyrobów celulozowych w kalorymetrze stożkowym według nowej koncepcji

Przedstawiono oryginalną koncepcję modyfikowanej szybkości wydzielania ciepła zilustrowaną wstępnymi wynikami analizy na przykładzie wyrobów drewnopochodnych, tj. celulozowych. Zaletą zaproponowanego modyfikowanego piku szybkości wydzielania ciepła jest to, że dwie wielkości – PHRR i ∆m – można zmierzyć z relatywnie dużą dokładnością. Zaproponowane podejście wydaje się obiecujące w porównaniu ze stosowanym w Japonii systemem klasyfikacji, w którym w wyniku zebranych doświadczeń stwierdzono akumulację systematycznych błędów, szczególnie w czasie badania wydłużonym do 20 minut, co może skutkować niewłaściwą klasyfikacją wyrobów o wartościach zbliżonych do wartości kryterialnych (granicznych).
The original approach of modified heat release rate is presented and illustrated by the initial results obtained for wood based products (e.g. cellulose based). The advantage of the proposed modified peak heat release rate is that the two components, PHRR and ∆m, can be measured with relatively high accuracy. The approach, therefore, shows promise in addressing the main problem with the Japanese classification system, i.e., the fact that the accumulation of systematic errors, in particular over a 20-minute period, can easily result in incorrect classification of borderline materials.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę (zadania 2017).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies