Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of polymers on the grinding and rheology of ultrafine Egyptian calcium carbonate suspension

Tytuł:
Influence of polymers on the grinding and rheology of ultrafine Egyptian calcium carbonate suspension
Autorzy:
Mourad, Sabreen H
Khalil, Mostafa M. H.
Abdel-Khalek, N. A.
Abdel-Khalek, M. A.
Selim, K. A.
Hassan, El-Sayed R. E.
Data publikacji:
2022
Słowa kluczowe:
fillers
calcium carbonate
ultra-fine grinding
surface modifications
Mechano-chemical
activation
polymers
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The investigation of surface modification of Egyptian calcium carbonate via polymers was achieved with simultaneous ultra-fine grinding. Attrition mill and planetary mill were used for wet and dry grinding, respectively. The parameters affecting the grinding were studied such as ball number, speed and grinding time. The rheological characteristics of the aqueous calcium carbonate suspensions were studied in the presence of different types of polymers. The results indicated that the mechanical force could clearly affect the modification characteristics of calcium carbonate due to its mechanochemical effects. The viscosity of calcium carbonate suspension depends on the volume percentage or weight percentage. The dispersing agent increases the solid concentration for a given particle fineness.
Opracowanie rekordu ze środków MEiN, umowa nr SONP/SP/546092/2022 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2022-2023).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies