Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ parametrów technologii spajania tarciowego na właściwości mechaniczne połączeń stopu 7020

Tytuł:
Wpływ parametrów technologii spajania tarciowego na właściwości mechaniczne połączeń stopu 7020
Autorzy:
Jurczak, W.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
stop 7020
połączenia tarciowe
prędkość obrotowa
7020 alloy
friction stir welding
rotation speed
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przestawiono wyniki badań połączeń spajanych tarciowo okrętowego stopu 7020 w zakresie właściwości mechanicznych. Porównano wyniki tych badań dla połączeń tarciowych wykonanych technologią różniące się prędkością obrotową trzpienia. Zbyt wysoka prędkość obrotowa trzpienia spajającego powoduje nieciągłości materiałowe połączenia tarciowego w strefie zgrzeiny przez co materiał pęka w tej strefie a jego właściwości mechaniczne są niższe o 30% od prawidłowo wykonanego połączenia tarciowego.
The paper presents the results of investigation on mechanical properties of friction stir welded joints of 7020 alloy intended for shipbuilding. The results have been compared for different rotation speed of the mandrel during friction stir welding. Too high rotation speed of the mandrel results in material discontinuities within the joint. This causes the material to crack in these places and its mechanical properties are deteriorated by 30% as compared to correctly accomplished joint.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies