Tytuł pozycji:
The influence of genetic factors and pre-slaughter handling on the quality of poultry meat®
Currently, Poland is the largest producer of broiler chicken meat in the European Union. This dynamic increase in production was possible due to the development of production technology, the use of appropriate genetic material, optimization of nutrition and provision of appropriate environmental conditions for chicken rearing. High growth rate allows the production of cheap meat thanks to refining the abovementioned factors. However, the intensive rearing conditions of birds negatively affect the physiological processes of chickens, which consequently increases the risk of meat quality defects and causes increased mortalities. It should be remembered that all of these factors influence on the quality of meat, creating its technological, microbiological and sensory quality.
Obecnie Polska jest największym producentem mięsa kurcząt brojlerów w Unii Europejskiej. Ten dynamiczny przyrost produkcji był możliwy dzięki opracowaniu technologii produkcji, zastosowaniu odpowiedniego materiału genetycznego, optymalizacji żywienia i zapewnieniu odpowiednich warunków środowiskowych dla odchowu kurcząt. Tak wysokie tempo wzrostu umożliwia produkcję taniego mięsa dzięki dopracowaniu wyżej wymienionych czynników. Intensywne warunki odchowu ptaków negatywnie oddziałują na procesy fizjologiczne kurcząt, co w konsekwencji zwiększa ryzyko wystąpienia wad jakościowych mięsa i jest przyczyną zwiększonych upadków. Należy pamiętać, że wszystkie te czynniki mają wpływ na kształtowanie jakości technologicznej, mikrobiologicznej oraz sensorycznej mięsa drobiowego.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).