Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Koncepcje zarządzania jakością jako wsparcie logistycznej obsługi klienta w łańcuchu żywnościowym

Tytuł:
Koncepcje zarządzania jakością jako wsparcie logistycznej obsługi klienta w łańcuchu żywnościowym
Autorzy:
Zimon, D.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
zarządzanie jakością
logistyczna obsługa klienta
łańcuch żywnościowy
ISO 9001
ISO 22000
total quality management
quality management
logistics customer service
food chain
Total Quality Management
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Klient znajduje się w centrum zainteresowania zarówno działań logistycznych jak i jakościowych, których sprawna koordynacja w znacznym stopniu determinuje poziom jego zadowolenia. Celem publikacji jest ukazanie znaczącej roli jaką odgrywają systemy zarządzania jakością w doskonaleniu logistycznej obsługi klienta w łańcuchu żywnościowym. W publikacji skupiono się na scharakteryzowaniu w tym kontekście wytycznych norm: ISO 9001, ISO 22000 oraz koncepcji Total Quality Management. Z przeprowadzonych w publikacji rozważań oraz na podstawie analizy literatury można stwierdzić, że wdrażanie znormalizowanych systemów zarządzania jakością oraz filozofii Total Quality Management, pozytywnie wpływa na realizację procesów zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji oraz przyczynia się do wzrostu poziomu logistycznej obsługi klienta. Podkreślono również, że jakość oraz logistyczna obsługa klienta powinna być współtworzona przez wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego.
The customer is at the center of both logistics and quality operations, where efficient coordination in a large extent determines its level of satisfaction. The purpose of the publication is to show the important role played by quality management systems to improve the logistics of customer service in the food chain. The publication focuses on the characterization in the context of the guidelines of ISO 9001, ISO 22000 and the concept of Total Quality Management. From the considerations made in the publication and on the basis of the literature it can be concluded that the implementation of standardized quality management systems and the philosophy of Total Quality Management, positively affects the implementation of procurement processes, production, distribution and contributes to the improvement of logistics customer service. It was also highlighted that the quality of customer service and logistics should be co-created by all participants in the food chain.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies