Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozwijanie umiejętności ponadprzedmiotowych w ramach zajęć o tematyce ekologicznej na Wydziale Chemii UJ

Na współczesnym rynku pracy umiejętności ponadprzedmiotowe wydają się być równie ważne jak wiedza merytoryczna kandydata na pracownika. Konieczność kształcenia dodatkowych kompetencji w całym toku nauki, również w szkole wyższej, została uwzględniona w standardach kształcenia dla poszczególnych kierunków studiów. Kształtowaniu umiejętności ponadprzedmiotowych sprzyja stosowanie tzw. otwartych (poszukujących, problemowych) metod nauczania-uczenia się, w tym tzw. metod aktywizujących. Metody takie można z powodzeniem wykorzystywać w edukacji ekologicznej i nauczaniu chemii środowiska. W artykule przedstawiono przykłady stosowania metod aktywizujących na kierunkach: chemia i ochrona środowiska na Wydziale Chemii UJ.
Transferable skills seem now at the job market to be as important as the subject mater skills. The need of developing these competences during the whole process of education, including high school education is stated in core curricula for schools of all levels. The interactive (open) teaching/learning methods arę the very useful tool to develop transferable skills. Such methods can be successfully employed in environmental education. In this article a few examples of open methods used during seminars dealing with environmental topics in chemistry studies and environmental protection studies at the Faculty of Chemistry, Jagiellonian University have been presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies