Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Czynniki kształtujące jakość mikrobiologiczną powietrza ze szczególnym uwzględnieniem klimatyzacji

Tytuł:
Czynniki kształtujące jakość mikrobiologiczną powietrza ze szczególnym uwzględnieniem klimatyzacji
Autorzy:
Hać-Szymańczuk, Elżbieta
Cegiełka, Aneta
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
bioaerozol
jakość mikrobiologiczna powietrza
Legionella pneumophila
klimatyzacja
bioaerosols
microbiological air quality
air conditioning
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono najważniejsze czynniki środowiskowe wpływające na jakość mikrobiologiczną powietrza. Szczególną uwagę zwrócono na możliwość tworzenia bioaerozoli przez drobnoustroje w powietrzu oraz bakterie Legionella pneumophila, należące do grupy tzw. „nowych patogenów”. Poruszono też problemy związane z jakością powietrza w branży spożywczej.
The article discusses the most important environmental factors affecting microbiological quality of air. Particular attention was paid to the possibility of creating bioaerosols by microorganisms in the air and Legionella pneumophila bacteria, belonging to the so-called group of “new pathogens”. Issues related to air quality in the food industry were also discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies