Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Zirconia and Graphene Nanoparticles Loading on Thermo-Mechanical Performance of Hybrid Polymer Nanocomposite

Tytuł:
Effect of Zirconia and Graphene Nanoparticles Loading on Thermo-Mechanical Performance of Hybrid Polymer Nanocomposite
Autorzy:
Singh, Devendra Kumar
Verma, Rajesh Kumar
Mishra, Sanjay
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
zirconia
graphene
nanocomposite
UHMWPE
polymer
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
This study demonstrates the development of a unique hybrid thermoplastic composite using reduced Graphene oxide (rGO) content and Zirconia (ZrO2) nanoparticles into the Ultra-High Molecular Weight Polyethylene (UHMWPE) biomaterials for continuous loading conditions. Specimens with different loadings of rGO (0 to 1.5 wt.%) and ZrO2 (5 to 10 wt.%) were fabricated using liquid phase ultrasonication followed by the hot press moulding method. The samples were analyzed using Thermogravimetric Analysis (TGA), Impact (Izod) testing, and Dynamic Mechanical Analysis (DMA). The developed material feasibility was assessed using Scanning Electron Microscopy (SEM) and Energy Dispersive X-ray (EDX) analyses. The findings revealed that the 1 wt.% rGO/5 wt.% ZrO2/UHMWPE sample improved the storage modulus by 66.15%, and the Impact absorbed energy by 11.33% compared to the pristine UHMWPE. The proposed nanocomposite could be endorsed for artificial joints, prostheses, and other Artificial Bio-Bearing (ABB) applications.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies