Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Slovak food processing industry in the context of globalisation and integration tendencies

Tytuł:
Slovak food processing industry in the context of globalisation and integration tendencies
Autorzy:
Sira, E.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
food processing industry
position
Slovak Republic
globalization
integration
przemysł przetwórstwa spożywczego
pozycja
Republika Słowacka
globalizacja
integracja
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this article is to evaluate the position of the food processing industry in the Slovak Republic in the context of the globalization and integration tendencies. Integration with the Western European markets has brought many advantages and opportunities for Slovak businesses on the one hand and increased competition on the other hand. The interest of the Slovak Republic is to maintain efficient agriculture in the conditions of the growing world economy globalization. Agri-food sector is reasonable priority of the economic policy according to its specific position and importance by nutrition providing, by natural resources managing and by realization of the socially important non-production functions.
Celem niniejszego artykułu jest ocena pozycji przemysłu przetwórstwa spożywczego w Republice Słowackiej w kontekście tendencji globalizacji i integracji. Integracja z rynkami Europy Zachodniej przyniosła dla słowackich przedsiębiorstw z jednej strony wiele korzyści i możliwości, z drugiej strony wzrost konkurencji. Republika Słowacka zainteresowana jest utrzymaniem wydajnego rolnictwa w warunkach rosnącej globalizacji gospodarki światowej. Sektor rolno-spożywczy jest racjonalnym priorytetem polityki gospodarczej zgodnie z jego specyficzną pozycją i znaczeniem poprzez zapewnienie żywienia, zarządzanie zasobami naturalnymi i realizację ważnych społecznie funkcji niezwiązanych z produkcją.
1. Supported by the Scientific Grant Agency of the Ministry of Education (Project Vega No. 1/0802/15 on the topic: Management of the food industry enterprises in the SR in the context of impacts of globalization and integration tendencies, Project KEGA No. 032PU-4/2013 on the topic: E-learning application by training of the economic subjects of the study program Management and new accredited study programs at the Faculty of Management University of Presov in Presov).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies