Tytuł pozycji:
Wpływ parametrów mikroklimatu w komorze chłodniczej na skład chemiczny owoców i warzyw. Cz. 2. Badania owoców i warzyw
Przechowalnie owoców i warzyw o obniżonej zawartości tlenu zyskują w ostatnich łatach na popularności z uwagi na to, że pozwalają wydłużyć czas magazynowania surowców bez wyraźnego pogorszenia ich cech. W artykule prezentowane są wyniki badań cech organoleptycznych, zmian chemicznych oraz fizycznych, jakie zachodzą w wybranych owocach i warzywach -jabłkach i papryce, w zależności od czasu przechowywania. Zakres pracy obejmował obserwację cech sensorycznych oraz pomiar wilgotności. Badania jabłek pozwoliły ustalić, że 3 miesiące stanowią najkorzystniejszy okres ich przechowywania w chłodni ULO bez wyraźniej utraty walorów wzrokowych, smakowych, zapachowych.
In recent time fruits and vegetables storage with ultra low oxygen concentration are gaining in popularity. They let us extend storage time of products of no apparent deterioration of their characteristics. In the paper is present research of organoleptic parameters, chemical and physical changes which take place in studies fruits and vegetables - apples and pepper depending on their storage time. The aim of this work was observation sensoric characteristics and humidity calculation. Tests conducted on apples proved than 3-month-storage time is the most advantageous period to keep them in the ULO freezer. Fruits did lose visual, taste and scent values.