Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ parametrów mikroklimatu w komorze chłodniczej na skład chemiczny owoców i warzyw. Cz. 2. Badania owoców i warzyw

Tytuł:
Wpływ parametrów mikroklimatu w komorze chłodniczej na skład chemiczny owoców i warzyw. Cz. 2. Badania owoców i warzyw
Autorzy:
Gładyszewska-Fiedoruk, K.
Krawczyk, D. A.
Skoczko, I.
Gajewski, A.
Choiński, T.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
przechowywanie owoców
przechowywanie warzyw
cechy sensoryczne
storage of fruits
storage of vegetables
sensory characteristics
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przechowalnie owoców i warzyw o obniżonej zawartości tlenu zyskują w ostatnich łatach na popularności z uwagi na to, że pozwalają wydłużyć czas magazynowania surowców bez wyraźnego pogorszenia ich cech. W artykule prezentowane są wyniki badań cech organoleptycznych, zmian chemicznych oraz fizycznych, jakie zachodzą w wybranych owocach i warzywach -jabłkach i papryce, w zależności od czasu przechowywania. Zakres pracy obejmował obserwację cech sensorycznych oraz pomiar wilgotności. Badania jabłek pozwoliły ustalić, że 3 miesiące stanowią najkorzystniejszy okres ich przechowywania w chłodni ULO bez wyraźniej utraty walorów wzrokowych, smakowych, zapachowych.
In recent time fruits and vegetables storage with ultra low oxygen concentration are gaining in popularity. They let us extend storage time of products of no apparent deterioration of their characteristics. In the paper is present research of organoleptic parameters, chemical and physical changes which take place in studies fruits and vegetables - apples and pepper depending on their storage time. The aim of this work was observation sensoric characteristics and humidity calculation. Tests conducted on apples proved than 3-month-storage time is the most advantageous period to keep them in the ULO freezer. Fruits did lose visual, taste and scent values.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies