Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Olistostrom złoża gipsowego Gacki koło Pińczowa

Tytuł:
Olistostrom złoża gipsowego Gacki koło Pińczowa
Autorzy:
Niemczyk, J.
Data publikacji:
1998
Słowa kluczowe:
olistostromy
sztywny wkład
brekcja gipsowa
peryferyczne zazębianie się
olisthostromes
rigid plug
gypsum breccia
external interfingering
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Olistostrom złoża gipsowego Gacki zbudowany jest z części wewnętrznej, która wykazuje nieciągłe uławicenie ciała olistostromowego. Natomiast część zewnętrzna i peryferyczna nie wykazuje uławicenia, a jedynie miejscami preferencyjne ułożenie dużych fragmentów selenitowych lub kryształów szablastych. Szerokość ciała olistostromowego wynosi około 2000 metrów, natomiast długość, zgodnie z kierunkiem ruchu - około 500 -1500 m. Wyklinowanie boczne polega na zazębianiu się ciała olistostromu z utworami sedymentacji cyklicznej; zjawisko to obserwowane jest dobrze na peryferiach NWW -w Krzyżanowicach. Wnioskuje się, że złoże Gacki stanowi typowy endolistostrom, który wykazuje dwa sposoby akumulacji: a) osuwiskowy-kohezywny z częściowym zachowaniem ciągłości warstw w strefie centralnej; b) chaotycznej brekcji selenitowej w częściach zewnętrznych i peryferycznych
The Gacki gypsum olisthostrome is large of about 2000 m. At NNW extremity it is interfingered with continuous cyclical sedimentary seqence. It shows two main ways of accumulation: plug flow in the central part and chaotic breccia accretions at the external and peripheric zones

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies