Tytuł pozycji:
Zastosowanie pomiaru zmian impedancji elektrycznej do oceny wpływu warunków przechowywania cebuli i czosnku na ich aktywność przeciwbakteryjną
W pracy podjęto próbę zastosowania metody pomiaru zmian impedancji elektrycznej podłoża hodowlanego, do oceny przeciwbakteryjnych właściwości wodnych ekstraktów otrzymanych z warzyw przyprawowych: cebuli i czosnku, w formie świeżej oraz przechowywanych przez okres 2 miesięcy w temperaturach: 22 stopnie Celsjusza, 11 stopni Celsjusza, 2 stopnie Celsjusza i - 8 stopni Celsjusza. Stwierdzono istotny wpływ zarówno warunków przechowywania obu surowców jak i stężenia uzyskanych z nich ekstraktów na aktywność przeciwbakteryjną wobec B.megaterium. Wyniki oceny biologicznej aktywności badanych surowców uzyskane metodą pomiaru zmian impedancji elektrycznej porównano z rezultatami uzyskanymi przy użyciu klasycznych metod stosowanych do oceny właściwości przewciwdrobnoustrojowych: metody dyfuzji z użyciem krążków bibułowych oraz metody oznaczania liczby żywych komórek bakterii.
The use of electrical impedance measurement method for the evaluation of antibacterial activity of water extracts of onion and garlic, fresh and stored for 2 months at the temperatures of 22 degrees of Celsius, 11 degrees of Celsius, 2 degrees of Celsius and - 8 degrees of Celsius was performed. Significant influence of the storage conditions as well as the extracts concentration on the antibacterial activity of B.megaterium was found. The results of bacterial activity obtained by electrical impedance measurement method were compared with that obtained by classical methods used for determination of antimicrobial activity: the measurement of inhibitation zone by paper disc diffusion method as well as counting of colony forming units (cfu/cm3) on agar plates.