Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie modelu przewodu pokarmowego 'in vitro' w monitorowaniu zmian wybranych składników żywności

Tytuł:
Zastosowanie modelu przewodu pokarmowego 'in vitro' w monitorowaniu zmian wybranych składników żywności
Autorzy:
Gumienna, M.
Goderska, K.
Czarnecki, Z.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
model przewodu pokarmowego
digestion tract model
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Do śledzenia zmian ilościowych wybranych składników żywności w produktach otrzymanych z nasion roślin strączkowych po obróbce biotechnologicznej wykorzystano skonstruowany model przewodu pokarmowego "in vitro" . Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że skonstruowany model przewodu pokarmowego pozwoli na określenie poziomu, zmian ilościowych polifenoli, ich aktywności antyoksydacyjnej oraz azotu rozpuszczalnego i sacharydów w badanych produktach na poszczególnych etapach symulowanego procesu trawienia.
The digestion tract model "in vitro" was used for investigation of quantitative selected food components changes in obtained products with legume seeds after biotechnological process. On the basis of obtained results it was stated that the digestion tract model let define the level phenols quantitative changes, their antioxidant activity and soluble nitrogen and carbohydrates in obtained products on selected stages of digestion process.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies